Hur påverkar bergvärme miljön?

Uppdaterad 2021-08-04

Förbättra miljön med bergvärme?

Det går inte att undvika de alarmerande rapporterna om hur vår miljö ser ut. Idag lever vi som att vi hade tre stycken jordklot till hands och någonstans måste det få ett slut. Vi måste ta frågan på ett större allvar och vi måste inse att det faktiskt är en fråga som rör allas vår existens - fattiga som rika.

Det många gör är att man avfärdar frågan som abstrakt och svårgreppad. “ Vad kan jag göra - vad spelar det för roll om jag de facto gör någonting då jordens alla länder fortsätter pumpa ur sig avgaser i samma tak”?

två barn på ett grönt fält

Svaret på dessa frågor är ganska enkelt: du kan göra väldigt mycket. Som sagt, någonstans måste det börja och mycket tyder på att den här frågan måste ta sin start vid gräsrötterna, hos dig, mig och alla andra vanliga människor. Vad kan vi göra i vår vardag som gör skillnad? Vi kan minska bilåkandet, vi kan ta cykeln i en större utsträckning, nyttja kollektivtrafiken, vi kan hänge oss åt en mer vegetarisk kost - kött är en gigantisk miljöbov - och vi kan sluta att konsumera saker i onödan. Det är små uppoffringar som gör en stor skillnad.

Satsa på hållbar uppvärmning

Dessutom - och detta ska vi titta närmare på här: vi kan se öve energikällor till våra bostäder. Något som har mer än bara miljömässiga fördelar. Byter man till exempelvis bergvärme så gör man dels miljön en stor tjänst - men man gör även den egna plånboken en sådan och just där tror vi att den stora punkten för övertalning ligger. Man tjänar, helt enkelt, pengar på att byta och det gör att frågan blir mindre abstrakt. Ser man en egen vinning bakom en investering så blir den också lättare att genomföra. Svårare än så är det inte.

Vi tänkte titta lite närmare på vad man får på köpet rent miljömässigt vid ett byte till bergvärme och primärt så finns det endast tre stycken detaljer som skadar/kan skada miljön då man talar om bergvärme.

  • Installationen. I och med att bergvärme hämtas från grunden så måste man borra och gräva - minst tjugo meter - och det innebär avgaser samt en “fysisk” skada i jorden. Tillverkningen av bergvärmepumpen ska också nämnas här; men här kan du som konsument välja miljömärkta modeller och minimera skadan.

  • Användningen: Den största miljöpåverkan för en bergvärmepump sker vid användningen. Men - det man ska göra är att jämföra med andra alternativ. Det fina med en bergvärmepump är att den drivs av el och du således kan påverka genom att välja rätt elmix. En viktig poäng här: om alla hushåll i Norden skulle byta till ett uppvärmningssystem med värmepump - bergvärme, sjövärme eller exempelvis jordvärme - så skulle energiförbrukningen minska med 43%. Tänk er då om hela världen skulle fatta samma beslut och försök sedan ställa dig frågan om att man inte kan göra skillnad från gräsrotsnivå…

  • Skrotningen: Ytterligare en miljöpåverkan sker vid skrotningen. Dock inte så mycket som man kan tro. En bergvärmepump är till största del gjord av metall och den går att återvinna. Köldmediet som finns i värmepumpen måste tas om hand på rätt sätt. Plasten måste förbrännas och det är egentligen det värsta med just skrotningen av en bergvärmepump.

Är du övertygad ännu? Inte riktigt. Då tar vi det ekonomiska igen då. Byter du till en bergvärmepump så kan du - årligen - spara in 80% av dina värmekostnader. Det är en ansenlig summa som du kan ha bra mycket trevligare för än att lägga på något som du inte ser. Troligt är att du egentligen bara eldar för kråkorna där du bor - en väldigt skadlig eld för miljön dessutom.

Trygga installatörer med lång erfarenhet!
1 Nov 2017